Medio november worden de nieuwe premies voor de zorgverzekering bekend gemaakt. Het eigen risico blijft in 2019 gelijk (€ 385), maar door de stijgende zorgkosten is de kans groot dat je als gezin per maand flink meer ziektekostenpremie moet betalen. Hoe zorg je dat je zorgkosten zo laag mogelijk blijven? 6 simpele manieren die je als gezin flink wat geld kunnen opleveren:
Bespaartip# 1 – houd je zorgkosten in de gaten
Heeft een van jullie een bezoek aan de apotheek, ziekenhuis of andere zorgverlener gebracht? Check de zorgkosten. Log in bij je zorgverzekeraar en ga naar je persoonlijke pagina. Daar zie je in een oogopslag:
- Welke medicijnen en/of zorgkosten in rekening zijn gebracht
- Wat de stand is van je eigen risico
- Welke kosten je zorgverzekeraar heeft betaald
- Welke kosten voor eigen rekening zijn
Bespaartip# 2 – check je declaratieoverzicht
Controleer de datum, naam van de zorgverlenende instantie of apotheker en of de juiste prijs in rekening is gebracht. Hoe?
Apotheek
Op de site medicijnkosten check je eenvoudig en snel of het in rekening gebrachte bedrag klopt. En of er een voordeliger alternatief is (dat bijvoorbeeld wél volledig wordt vergoed).
Ziekenhuis
Ziekenhuizen maken gebruik van DBC-codes. Aan de hand van die code op je declaratie kun je op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) checken of je ziekenhuisrekening niet te hoog is.
Klopt je declaratie niet? Of staan er zorgkosten op die je niet kunt achterhalen? Neem contact op met je zorgverzekeraar.
Bespaartip# 3 – niet vergoede zorgkosten aftrekken
Heeft een van jullie door (langdurige) ziekte of invaliditeit zorgkosten gemaakt, die niet (geheel) zijn vergoed? Deze niet vergoede zorgkosten kun je – onder bepaalde voorwaarden – van je belastbaar inkomen aftrekken. Hoe minder inkomen: hoe minder belasting. Check de website van de Belastingdienst welke zorgkosten je kunt aftrekken.
Let op: zorgkosten die onder het vrijwillig of eigen risico vallen, zijn niet aftrekbaar.
Bespaartip# 4 – wees slim met je eigen risico
Door slim om te gaan met je eigen risico, kun je als gezin honderden euro’s per jaar besparen. Hoe?
- Verwacht je weinig zorgkosten? Verhoog je eigen risico en betaal minder premie.
- Ga naar de huisarts i.p.v. ziekenhuis voor kleine chirurgische ingrepen. Zo houd je je eigen risico intact.
- Medicijnen zonder recept nodig? Haal ze bij de drogist i.p.v. de apotheek, dat is meestal een stuk goedkoper. Laat je wel altijd goed voorlichten over de werking van het medicijn.
- Heb je dit jaar al een groot deel van je eigen risico verbruikt? Haal alvast je medicijnen voor volgend jaar. Of begin nu al met de behandeling. Is je (verhoogd) eigen risico nog intact en heb je niet direct een medisch noodzakelijke behandeling nodig? Overleg met je arts of je de behandeling door kunt schuiven naar volgend jaar.
Bespaartip# 5 – vraag zorgtoeslag aan
Voldoe je aan de voorwaarden voor een financiële tegemoetkoming vanuit de overheid? Check de website van de Belastingdienst. Het aanvragen van zorgtoeslag kan je als gezin een paar duizend euro per jaar opleveren. Houd wel elk jaar in de gaten of je nog recht hebt op zorgtoeslag. Veranderingen zoals meer inkomen, een scheiding of erfenis kunnen ervoor zorgen dat je recht op zorgtoeslag vervalt.
Bespaartip# 6 – bespaar op een (dure) aanvullende zorgverzekering
Voor je kinderen valt de belangrijkste zorg onder de basisverzekering. Een bezoek aan de tandarts of fysiotherapeut wordt voor hen veelal volledig vanuit de basisverzekering vergoed. Als volwassene moet je deze behandelingen meestal zelf betalen. Sommigen sluiten daarvoor een aanvullende zorgverzekering af.
Wil je daarop besparen, dan kun je er ook voor kiezen om zelf te sparen voor je zorgkosten – en je voor de échte risico’s af te dekken met ixorg.